Hos UFAB som monteras och testas utombordsmotorer av märket OXE. Kraftfulla, med en lägre förbrukning och konstruerade för att hålla 10 000 timmar används motorerna under extrema förhållande inom den marina industri, detta ställer höga krav på såväl tillverkning som montering.

UFAB och Cimco

– OXE Diesel är de första utombordarna byggda för en kommersiell marknad av yrkesaktörer inom den marina industrin. De är gjorda för att tryggt kunna användas under tuffa förhållande, varje dag året om, säger Pim Polesie, Marknadschef på Cimco.

Det som gör OXE unika är att det är dieselmotorer, helt modulära och byggda för att hålla i 10 000 timmar. De har dessutom en förbrukning som är 40 procent lägre än konkurrenterna. Komplexiteten och de tuffa förhållandena båtmotorerna används i ställer höga krav på såväl tillverkning som montering. Med de kraven och en önskan om en svensk leverantör inledde Cimco och UFAB ett samarbete som pågått sedan 2015/2016. Cimco levererar delarna som UFAB monterar och testar.

 

Ständig utveckling
– Jag har varit med och monterat från samarbetets start, så på de här åren har det blivit omkring 500 motorer, berättar Nermin Hadzic, montör på UFAB.
Till Nermins station kommer färdigmonterade och testade motorer som han sedan slutmonterar och packar för leverans.
–  Mitt arbete startar med kåpan, den ska isoleras och dekaler ska sättas på. Därefter kopplas elen och produkten färdigställs.

Hos UFAB är de omkring 12 montörer som arbetar med OXE. Det är ett tätt samarbete där genomfört arbetet alltid kontrolleras av en annan kollega.
– Vi har dessutom ett nära samarbete med Cimco med regelbundna besök. Just nu håller vi på att sätta oss in i ett nytt program. Det är en ständig inlärning, produkterna utvecklas och det innebär att såväl ritningar som instruktionsbok uppdateras, säger Nermin Hadzic.

Mer att läsa
Cimco och Oxe Disel
Avancerad Montering som en del av en komplett produktion eller separat tjänst