Karusellsvarvning

Karusellsvarvar, eller VTL-svarvar, är en av de mest traditionella maskintyperna. I en karusellsvarv är spindeln vertikal istället för horisontell och snurrar runt likt en karusell, därav namnet. Den här typen av svarvmaskin är idealiska för tung bearbetning av arbetsstycken med mycket stor diameter men relativt liten längd. Idag blir karusellsvarvar mer och mer multifunktionella tack vare dagens teknik.

Vad är karusellsvarvning och när används det?

Karusellsvarvar ger mycket effektiv skärande bearbetning. Karusellsvarvar kan bearbeta komponenter från 1 meter diameter till över 20 meter diameter (39,37–787,40 tum). Som grund för konstruktionen ligger en tvärbalkskonstruktion med sving.

I takt med att våra behov av klimatsmart energiförsörjning och typer av transportering har ökat (vindkraftverk, tåg etc) har också behovet av stora maskiner för bearbetning av dessa komponenter ökat. Gas-, ång- och vindturbiner samt flygplansmotorer kräver stora komponenter som behöver svarvas. Tillverkningen av järnvägshjul har också ökat för godståg. Vi ser också att nya järnvägar för höghastighetståg samt fler tåglinjer i städerna ökat där behovet av en karusellsvarv finns.

En aspekt värd att nämnas vad gäller karusellsvarven är dess relativt låga maskinutnyttjande. Med maskinutnyttjande syftas till maskinens användning i paritet till hur mycket den faktiskt producerar. En hög nyttjandegrad på maskinen kontra låg ställtid är givetvis gynnsamt för maskinägaren. På karusellsvarvar kan växling av verktyg, laddning av komponenter, fastspänning och lossning av komponenter vara något tidsödande.

Behöver du hjälp med karusellsvarvning?

Vi har en stor maskinpark med väl underhållna maskiner och utrustning för de flesta typer av bearbetning. Har du ett problem där du tror att karusellsvarvning kan vara lösningen och vill att vi tittar på det, tveka inte att höra av dig till UFAB så återkommer vi med en lösning.

UFAB:s kapacitet inom bearbetning

Metoder: Fräsning, svarvning, karusellsvarvning, arborrning, bäddfräsning, anlöpning, glödning
Material: Stål, rostfritt, aluminium, duplex, hastalloy, gjutgods, smiden
Storlek: upp till 12×1 m eller 2,8×1,6 m

Kunder på land, till havs och i luften

UFAB arbetar med kunder inom en mängd olika branscher. Förpackning, medicin, offshore, fordon, flyg och jordbruksmaskiner. Det är ett stort spann med en sak gemensamt, uppdragen kräver precision – i utförande och leverans.

KONTAKTA OSS

Jag berättar gärna mer om våra helhetslösningar inom bearbetning med korta ledtider. Fyll i dina kontaktuppgifter här bredvid eller kontakta mig direkt.

Mathias Bothén
0522-982 02
mathias.bothen@ufab.se

Karusellsvarvning

KONTAKTA OSS

Jag berättar gärna mer om våra helhetslösningar inom bearbetning med korta ledtider. Fyll i dina kontaktuppgifter här bredvid eller kontakta mig direkt.

Mathias Bothén
0522-982 02
mathias.bothen@ufab.se

E

DESIGN

 

Med erfarna CAD-designers och produktionen nära tar vi enkelt din idé från ritning till produktion och får tillbaka prover och prototyper på ett ögonblick. Att dessutom arbeta nära dig som kund möjliggör ständiga förbättringar och garanterar slutproduktens kvalitet.

C

 

E

SVETSNING

Genom lång erfarenhet inom området kan vi erbjuda lösningar på de mest komplicerade plåtkonstruktionerna. Din produkt tillverkas i våra plåtformningsmaskiner och färdigställs av våra certifierade svetsare.

E

BEARBETNING

Mindre komponenter i höga volymer eller stora och komplexa detaljer. Vår maskinpark kan bearbeta i material så som stål, rostfritt och aluminium. Tillsammans med våra underleverantörer erbjuder vi dig helhetslösningar och korta ledtider.

E

AVANCERAD MONTERING

Med flexibilitet och kompetens monterar vi såväl kompletta maskiner som delsystem. I stora taktade flöden eller mindre serier. Montaget kan vara en del av en komplett produktion eller som en separat tjänst. 

E

PART SUPPLY & SOURCING

Under våra 30 år på marknaden har vi utvecklat en effektiv supply chain som garanterar oss rätt artiklar, i rätt tid till rätt pris. Vi kan hjälpa kunder att konsolidera volymer och därigenom sänka kostnader. Vi kan också fungera som en supermarket för ett brett urval av komponenter.

B

KAPACITET

Komplexa nyckelkomponenter eller din kompletta produktion. Du väljer. Vår kapacitet sträcker sig över många metoder, material och format. Till vår hjälp har vi en trimmad organisation, effektiva arbetsytor och välskött maskinpark.BB
B

M
Karusellsvarvning

Mathias Bothén
0522-982 02
mathias.bothen@ufab.se

Kontakta oss

Hur kan vi hjälpa dig?
?