Svarvning

På UFAB erbjuder vi den vanligaste formen av skärande bearbetning, nämligen svarvning. Svarvning är mycket vanligt inom metallindustrin men används även för att ta fram komponenter av andra material som till exempel trä.

Vad är svarvning?

Svarvning är en typ av skärande bearbetning där skärverktyget hålls stilla medan arbetsstycket roterar.

Vanligtvis används termen ”svarva” vid skärande bearbetning av utvändiga ytor medan samma metod använt på invändiga ytor (t.ex inuti hål) kallas ”hålning”.

Utvändig svarvning innebär att arbetsstyckets ytterdiameter bearbetas. Vid utvändig svarvning ställd högra krav på komponentkvalitet, bearbetningssäkerhet och spånkontroll. Huvudsaklig tillämpning för utvändig svarvning är längdsvarvning, profilsvarvning och plansvarvning.

Invändig svarvning innebär å andra sidan att arbetsstyckets innerdiameter bearbetas. Det finns några utmaningar att ta i beaktning vad gäller denna typen av bearbetning; långa överhäng och dålig spånavgång. Långa överhäng kan innebära problem med både avböjning och vibrationer. Vibrationer och dålig spånavgång kan orsaka skärbrott och dålig ytjämnhet. Dessa komplikationer avhjälps genom vibrationsdämpande svarvbommar inuti verktygshållaren. Det finns fördelar med denna installationen även vid kortare överhäng.

Så här utför UFAB svarvning

Vi har en stor maskinpark med väl underhållna maskiner och utrustning för de flesta typer av skärande bearbetning.

Vi har två olika fabriker som fokuserar på olika saker. I Kina, Shanghai har UFAB en fabrik som kan förse dig svarvade artiklar upp till 1 x 1 meter. Den anläggningen är fokuserad på mindre detaljer med hög volym. Vi har även en anläggning i Uddevalla som fokuserar på större och mer komplexa detaljer. Där vi saknar utrustning eller har hög beläggning har vi ett välutvecklat nätverk av underleverantörer som kompletterar oss så att vi kan erbjuda en helhetsupplevelse till våra kunder. Vi ser att vår uppgift är att tillgodose dig som kund med resurser som säkerställer dina behov och åtaganden. Dessa förutsättningar gör att vi kan ge dig vårt varumärkeslöfte – Always Improve.

Övervägande inför svarvning

Viktigt vid svarvning är valet av svarvstål. Det finns en mängd olika svarvstål att välja mellan såsom härdat och slipat stål men även stål med hårdmetallskär. Om du har frågor eller behöver vägledning kring val av stål, kontakta oss!

Svarvning i olika material

Hos oss kan du kan utföra skärande bearbetning på de flesta olika material: stål, rostfritt, aluminium, duplex, hastalloy, gjutgods eller smiden.

UFAB:s kapacitet inom bearbetning

Metoder: Fräsning, svarvning, karusellsvarvning, arborrning, bäddfräsning, anlöpning, glödning
Material: Stål, rostfritt, aluminium, duplex, hastalloy, gjutgods, smiden
Storlek: upp till 12×1 m eller 2,8×1,6 m

Kunder på land, till havs och i luften

UFAB arbetar med kunder inom en mängd olika branscher. Förpackning, medicin, offshore, fordon, flyg och jordbruksmaskiner. Det är ett stort spann med en sak gemensamt, uppdragen kräver precision – i utförande och leverans.

KONTAKTA OSS

Jag berättar gärna mer om våra helhetslösningar inom bearbetning med korta ledtider. Fyll i dina kontaktuppgifter här bredvid eller kontakta mig direkt.

Mathias Bothén
0522-982 02
mathias.bothen@ufab.se

Svarvning

KONTAKTA OSS

Jag berättar gärna mer om våra helhetslösningar inom bearbetning med korta ledtider. Fyll i dina kontaktuppgifter här bredvid eller kontakta mig direkt.

Mathias Bothén
0522-982 02
mathias.bothen@ufab.se

E

DESIGN

 

Med erfarna CAD-designers och produktionen nära tar vi enkelt din idé från ritning till produktion och får tillbaka prover och prototyper på ett ögonblick. Att dessutom arbeta nära dig som kund möjliggör ständiga förbättringar och garanterar slutproduktens kvalitet.

C

 

E

SVETSNING

Genom lång erfarenhet inom området kan vi erbjuda lösningar på de mest komplicerade plåtkonstruktionerna. Din produkt tillverkas i våra plåtformningsmaskiner och färdigställs av våra certifierade svetsare.

E

BEARBETNING

Mindre komponenter i höga volymer eller stora och komplexa detaljer. Vår maskinpark kan bearbeta i material så som stål, rostfritt och aluminium. Tillsammans med våra underleverantörer erbjuder vi dig helhetslösningar och korta ledtider.

E

AVANCERAD MONTERING

Med flexibilitet och kompetens monterar vi såväl kompletta maskiner som delsystem. I stora taktade flöden eller mindre serier. Montaget kan vara en del av en komplett produktion eller som en separat tjänst. 

E

PART SUPPLY & SOURCING

Under våra 30 år på marknaden har vi utvecklat en effektiv supply chain som garanterar oss rätt artiklar, i rätt tid till rätt pris. Vi kan hjälpa kunder att konsolidera volymer och därigenom sänka kostnader. Vi kan också fungera som en supermarket för ett brett urval av komponenter.

B

KAPACITET

Komplexa nyckelkomponenter eller din kompletta produktion. Du väljer. Vår kapacitet sträcker sig över många metoder, material och format. Till vår hjälp har vi en trimmad organisation, effektiva arbetsytor och välskött maskinpark.BB
B

M
Svarvning

Mathias Bothén
0522-982 02
mathias.bothen@ufab.se

Kontakta oss

Hur kan vi hjälpa dig?
?