Reportage i Bohuslänningen

 

 

De fick chansen att ta klivet upp från verkstadsgolvet

I en värld dominerad av män kan det vara svårt som kvinna att ta plats. Linda Maxell och Anette Hansson tog chansen att göra det.

På Uddevalla Finmekanik AB, Ufab nere vid Junogatan strömmar jobben in. Så pass att bara de senaste tre månaderna har styrkan på monteringen fördubblats, från 25 till 50 personer. Totalt har företaget 95 personer på lönelistan. Tidigt i våras insåg produktionschefen Egon Vijatov att han inte skulle kunna hantera en sådan stor personalstyrka.

 

– Då hade vi att välja mellan att rekrytera två färdiga produktionsledare externt, eller att välja internt. Det är inte den enkla vägen, men för oss är det viktigt att ta hand om de talanger vi har och utveckla deras kompetens. Dessutom är det en fördel att själv kunna forma våra ledare. Så nu är mitt mål att Anette och Linda ska bli de duktigaste arbetsledarna killarna och tjejerna på monteringen har haft. Tjejer tar inte allt för givet, killar kan komma in och tro att de är världsmästare bara för att de har mekat med Epa-traktorer, säger Egon Vijatov

 

För det är det de är nu, produktionsledare. Under ett års tid ska de få introduktion, och Egon Vijatov betonar att företaget går efter kompetens i första hand, att den sedan finns hos kvinnorna är bara ett plus. I en sådan här mansdominerad bransch är det bara en fördel, det skapar dynamik.

När Egon Vijatov frågade Anette och Linda hur de såg på förslaget reagerade de så här:

– Klart att vi blev smickrade, jag tänkte att nää, det här måste jag bara testa, jag som alltid varit en på golvet-tjej, säger Anette.
Till en början var det en del hysch hysch, innan det blev offentligt. Då hette det att det var fackliga möten med ledningen för att stilla nyfikenheten hos de övriga.

– Sen, när Egon presenterade det hela för alla med hjälp av en power-point och sista bilden var på oss två blev det alldeles tyst. Vi har förstås undrat hur det skulle tas emot av de andra: Sedan har vi fått höra att de tycker att det var bra att det blev vi, vi som kan jobbet och vet vad vi pratar om, säger Linda, 39 år.

 

Hon som utbildade sig till kallskänka, men så småningom hamnade på Saab tills företaget gick i putten.

– Jag är född praktisk, det är jag som fixar allt sånt hemma. Jag började jobba inom industrin 1998, och jag har alltid gillat det. Visst finns det en viss jargong, men hur man tar den beror nog vilken person man är. Efter Saabs konkurs fick jag höra talas om Bahusia, bemanningsföretaget.
Uddevallabaserade Bahusia som har blivit Mattssongruppens stöttepelare när det gäller att rekrytera rätt folk. Och de är tillsagda att UFAB gärna tar emot fler tjejer. Linda klev in på Ufab år 2012, när företaget fortfarande låg på Kuröd.

 

Anette, 40 år, har en liknande historia. Uppsagd på IAC efter 14 år. Dessförinnan hade hon utbildat sig på Polymertekniskt centrum.

– Det var stressigt på IAC, men jag stortrivdes och fick hålla på med många olika verktyg, det var jätteroligt. Jag körde truck, var i måleriet, på godsavdelningen, ja jag var överallt och hade fantastiska arbetskamrater. Jag har aldrig haft problem med att vara på en mansdominerad arbetsplats, på nattskiftet var jag enda tjej.

 

En vecka efter hemgång från IAC tog hon med sitt CV och åkte runt till olika företag. Hamnade på Bahusia som ordnade så att hon kunde komplettera sitt truckkort.

– Kursen är egentligen på tre dagar, men du fixar det på två, för sedan ska du börja på UFAB, sa Håkan på Bahusia. Det var jag och 20 killar. På teorin var det en person som hade alla rätt, det var jag, säger Anette konstaterande, absolut inte skrytsamt.
De båda säger att de älskar sitt jobb, och nu ska de fungera som problemlösare tillsammans med de andra i monteringen.

– Min första tanke var hur ska jag kunna fylla en hel dag? Det är inga problem. Det är mer om det brinner hur kan jag göra för att hjälpa till att släcka? Har alla rätt förutsättningar för att klara en leverans? Att ge de rätt förutsättningar är prio ett, säger Linda.
Egon Vijatov var mån om att tjejernas familjer skulle vara med dem i beslutet och vara vaksamma på att de inte blev för mycket jobb. Det var inga problem.

– De blev inte förvånade, och jag blev påmind om vad de sagt tidigare, ”kommer du inte ihåg för två år sedan, då sa jag att du jobbar så mycket så snart är du chef”, skrattar Anette.

 

Nåja, lägg till de andra egenskaperna de båda har. Praktiskt lagda, gillar att ha flera bollar i luften, nyfikna och vill lära sig nya saker. Då går det hela vägen.

 

Egon Vijatovs ledarfilosofi

  • Engagerade och motiverade medarbetare är nyckeln till framgång
  • Involvera dem i besluten, var närvarande och ge feedback. Visa förtroende och peppa medarbetarna.
  • Ha fokus på människan, inte på tekniken

 

Källa:

http://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/de-fick-chansen-att-ta-klivet-upp-från-verkstadsgolvet-1.4367341